Erasmus+ Programı AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programıdır. Yurt dışında eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. Avrupa Dayanışma Programı (ESC) ise topluma yarar sağlayan projelerde gönüllülük, dayanışma ve ağ kurma faaliyetlerine imkan sağlar.

https://webgate.ec.europa.eu/app-forms/af-ui-opportunities/#/erasmus-plus/open-calls/field/43323848

Erasmus+ 2021-2027 Program Rehberi için: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/introduction

Erasmus+ Programı kapsamındaki tüm açık çağrılara erişmek için: https://webgate.ec.europa.eu/app-forms/af-ui-opportunities/#/erasmus-plus

Yüksek Öğretim Kurumlarının Dahil Olabileceği Alt Programlar

1. İşbirliği Ortaklıkları (Partnerships for Cooperation)

Yükseköğretim alanında İşbirliği Ortaklıkları, yükseköğretim alanında yenilikler üretmek ve uygulamak amacıyla Program Üyesi ülkelerde faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar arasında stratejik işbirliği ve ortaklıklar kurulmasına imkân sağlar. Stratejik Ortaklık projelerinin hedef kitlesi, yükseköğretim öğrencileri, akademik ve idari personel, profesyoneller, eğitimciler, yükseköğretim alanında çalışanlardan oluşmaktadır. Proje süresi en az 12 ay en fazla 36 ay olmalıdır.

2. Küçük Ölçekli Ortaklıklar (Small-scale Partnerships)

Küçük Ölçekli Ortaklıklar, küçük-ölçekli aktörlerin ve okul eğitimi, yetişkin eğitimi, mesleki eğitim ve öğretim, gençlik ve spor alanlarına ulaşması zor bireylerin programa erişimini genişletmek için tasarlanmıştır. İşbirliği Ortaklıklarıyla karşılaştırıldığında, kurumlara verilen daha düşük hibe miktarları, kısa süre, basit idari gereksinimleri vardır. Bu eylem taban örgütlerine, daha az deneyimli kurumlara, programa yeni gelenlere, giriş engellerini azaltarak, kurumsal kapasitesi daha az olan küçük kurumların da programa ulaşmasını amaçlamaktadır. Aynı zamanda esnek biçimleri de destekleyecektir;

* İlk olarak, faaliyetleri uluslar arası ve Avrupa boyutuna sahip olmasına rağmen ulusal karakterlerle karıştırarak,

* İkinci olarak, kurumların imkanları kısıtlı gençlere ulaşmak için daha fazla imkana sahip olmasına izin verir. 

3. Yükseköğretim Alanında Jean Monnet Actions

Jean Monnet faaliyetleri, dünya çapında Avrupa Birliği çalışmalarında araştırma ve öğretme konusunda iyileştirmeyi amaçlar. Üniversite öğrencileri ve genç profesyonellerin Avrupa Birliği konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve akademik camia ile politika yapıcılar arasındaki diyaloğu güçlendirmek üzere hazırlanabilen projelerdir.

Jean Monnet projelerinin hedef kitlesi, Avrupa Birliği konularında uzmanlaşmış akademisyen/araştırmacıları bulunan ve Avrupa Birliği konularında öğretme ve araştırma kapasitesini artırmak isteyen yükseköğretim kurumlarıdır.

Modüller, Kürsüler, Mükemmellik Merkezleri ve Policy Debate için dünyanın herhangi bir ülkesinde yerleşik yükseköğretim kurumları başvuru yapabilir. Program ülkelerinde yerleşik yükseköğretim kurumlarının ECHE (Yükseköğretim Erasmus Beyannamesi) sahibi olmaları gerekir. Jean Monnet Modülleri, Kürsüleri ve Mükemmellik Merkezleri faaliyet türlerinde ortaklık yapısı bulunmamakta olup başvuran kurum/kuruluş faaliyeti yürütür. Policy Debate faaliyetinde ise ortaklık yapısı mevcuttur.